اسید فسفریک

۱- مقدمه

اگرچه اسید فسفریک (H3PO4) به تنهایی دارای خواص چسبندگی نیست، ولی در واکنش با اکسیدهای فلزی، نمک­هایی را تشکیل می­دهد که خود به عنوان اتصال­دهنده عمل می­کنند. دیرگدازهایی که در آنها از چسب­های فسفاتی استفاده می­شود به عنوان ” دیرگدازهای اتصال فسفاتی” شناخته می­شوند.

به طورکلی، یون (PO4)3-در H3PO4 به­عنوان رادیکال اسیدی شناخته می­شود. اسید فسفریک و دیگر فسفات­ها در برگیرنده رادیکال­های دیگری مانند (P2O7)4- ، (PnO3n+1)(n+2)- ، (PO3)هستند.

۲- تعریف اسید فسفریک

اسید فسفریک به نام­های مختلف وجود دارد که در جدول۱ نشان داده شده است. اما استفاده از اسید ارتوفسفریک یا H3PO4 عمومیت بیشتری دارد. بنابراین عموماً در به کار بردن نام اسید فسفریک منظور اسید ارتوفسفریک یا H3PO4 می­باشد.

 Phosphate-Bonded Refractories

جدول۱- انواع اسید فسفریک و خواص آنها
نامفرمول شیمیایی خواص
اسید هیپو فسفریH3PO2دمای ذوب oC27، کریستال بی­رنگ
اسید فسفریH3PO3دمای ذوب oC72 ، کریستال بی­رنگ
اسید هیپو فسفریکH4P2O6اسید چهار ظرفیتی
اسید متافسفریک(HPO3)nبی­رنگ و شیشه­ای
اسید پیروفسفریکH4P2O7دمای ذوب oC61، بی­رنگ، کریستال­های سوزنی شکل یا شیشه­ای جامد
اسید ارتوفسفریکH3PO4دمای ذوب oC43، بی­رنگ، کریستال شفاف

۳- خواص مهم اسد فسفریک

اسید فسفریک خالص دارای دانسیته ۱٫۸۸ g/cm3 است. اسید فسفریک در بازار به صورت محلول آبی۵۰ تا ۸۵ درصد به فروش می­رسد. هر کدام از این نوع اسید فسفریک­ها خواص منحصر به فرد خود را دارند. به عنوان مثال اسید فسفریک ۸۵ درصد دارای نقطه ذوب oC21 و چگالی ۱٫۶۸ g/cm3 می­باشد و مقدار P2O5 در آن در حدود ۶۲درصد است، در حالیکه اسید فسفریک ۸۰ درصد، نقطه ذوب oC5، چگالی ۱٫۶۳ g/cm3 و درصد P2O5 در آن ۵۸درصد است.

۴- واکنش میان اسید فسفریک و اکسیدها یا هیدروکسیدها

اسید فسفریک با اکسیدها یا هیدروکسیدها واکنش می­کند و با تشکیل نمک باعث ایجاد اتصال در دیرگدازها می­گردد. اسید فسفریک و هیدروکسید آلومینیوم Al(OH)3 در دمای اتاق واکنش می­دهند و تشکیل نمک می­دهند ولی واکنش میان اسید فسفریک و آلومینا در دمای اتاق به آهستگی اتفاق می­افتد و برای تکمیل واکنش باید دما افزایش یابد. بنابراین هنگامی که دما افزایش می­یابد، اسید فسفریک دی­هیدراته شده و با آلومینا واکنش می­دهد تا مونوآلومینیوم فسفات[۱] تشکیل می­گردد:

Al2O3+3H3PO4= 2Al(H2PO4)3+3H2O

این واکنش در دمای بالای oC۱۲۷ شروع گردیده و تا دمای oC۴۲۷ ادامه می­یابد. در دمای بین oC۷۳۲ تا oC۱۳۲۷، ارتو آلومینیوم فسفات یا AlPO4 شکل می­گیرد. بنابراین در دیرگدازهای آلومینایی این واکنش اتفاق می­افتد و باعث ایجاد پیوند خواهد شد.

تولید اسید فسفریک

روش تر

در این روش اسید فسفریک با استفاده از سنگ فسفات و اسید سولفوریک تولید میشود.

خشک (حرارتی) 

 سنگ فسفات با مخلوطی از کربن و کوارتز در کوره الکتریکی قرار می گیرد و عنصر فسفر تولید می شود.

انتخاب فرآیند منتخب

به علت مصرف انرژی بالا در روش کوره ای بیشتر سعی میشود که اسید فسفریک به روش تر تولید شود، البته برای کاربردهای خیلی خاص لازم است اسید فسفریک به روش کوره ای تولید شود. اسید فسفریک تولید شده به روش تر بیشتر برای تولید کودهای شیمیایی به کار می رود. در کاربردهایی که اسید خالص تری مورد نیاز است می توان اسید فرایند روش تر را تصفیه نمود و اسید روشن تر و با درجه خلوص بالاتری بدست آورد.

اسید فسفریک به طور وسیعی در صنایع استفاده می شود :

۱٫تولید کودهای فسفات مانند مونو آمونیوم فسفات ، دی آمونیوم فسفات ، سوپر فسفات تریپل ، فسفات منیزیم و …

۲٫تولید فسفات های به کار رفته در مواد شوینده مانند تری سدیم فسفات و سدیم تری پلی فسفات.

۳٫تولید پاک کننده های فسفاته صنعتی : در تولید پاک کننده ها اسید فسفریک برای نرم کردن آب بکار می رود. آب نرم بدون یون های کلسیم و منیزیم که آب سخت را تشکیل می دهند ، اگر از بین نروند تشکیل آب سخت را می دهند که این یون ها با صابون تشکیل رسوبات غیرقابل حل می دهند که سبب لکه به روی لباس ها در هنگام شستشو می شوند. نمک های فسفات از اسید فسفریک به طور وسیع در پاک کننده ها به عنوان builder بکار می رود. بیشتر گستره ترکیبات فسفر در مخلوط پاک کننده های جامد است که سدیم تری پلی فسفات یکی از آنهاست. Na5P3O10 به عنوان نرم کننده آب ، سدیم تری پلی فسفات با کلسیم و منیزیم یوند برقرار می کند و تشکیل اجزا محلول را می دهد که کمپلکس یا کلیت است. این کمپلکس ها از واکنش کلسیم و منیزیم با صابون ممانعت به عمل می آورند تا رسوب ایجاد نشود.

موارد مصرف و کاربرد اسید فسفریک

۴٫تولید مواد تصفیه کننده و منعقد کننده در صنعت آب و فاضلاب.

۵٫به صورت گرید خوراکی ، مصرف در صنایع غذایی : از اسید فسفریک در تولید غذاهای اسیدی و نوشابه های گازدار مانند انواع کولاها استفاده می شود. به کارگیری این ماده سبب دادن طعم تندی به غذا شده و از آنجا که ماده شیمیایی با تولید انبوه است ، با قیمتی ارزان و حجمی فراوان در دسترس می باشد. همانطور که ذکر شد، قیمت پایین و حجم زیاد تولید این ماده ، آنرا در نقایسه با طعم دهنده های طبیعی نظیر زنجبیل برای دادن طعم تندی ، یا اسید سیتریک که از لیمو و عصاره لیمو ترش که برای دادن طعم ترشی به کار می رود ، در رتبه بالاتری قرار داده است.

۶٫تولید مکمل های خوراک دام و طیور مانند دی کلسیم فسفات.

۷٫تولید مواد بازدارنده اشتعال برای مصارف آتش نشانی.

۸٫مصرف در صنایع آبکاری.

۹٫کاربرد در زدودن زنگ آهن : از اسید فسفریک می توان مستقیما برای زدودن زنگ آهن (اکسید آهن ۳ ) از ابزارهای آهنی یا فولادی و تبدیل آهن به فسفات های محلول در آب استفاده نمود. پس از زدودن زنگ آهن فسفات آهن تولید شده تبدیل به ترکیب فسفات آهن سیاه شده که خود به عنوان عامل جلوگیری از خوردگی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. اسید فسفریک به عنوان کاتالیت در صنایع پتروشیمی کاربرد دارد.

۱۰٫ کاربرد در پزشکی : از اسید فسفریک در دندان پزشکی و اورتودنسی به عنوان عامل قلم زنی جهت تمیز کردن و زبر کردن سطح دندان خصوصا در جاهایی که از اسباب و وسایل دندان پزشکی استفاده شده بکار می رود. همچنین از اسید فسفریک به عنوان کاتالیست در ساخت آسپرین به خاطر داشتن یون هیدروژن فراوان و الایندگی کمتر در مقایسه با اسید کلریدریک و سولفوریک استفاده می شود.

۱۱٫ کاربرد در کشاورزی : بیشتر اسید فسفریک در تولد کود بکار می رود. فسفر یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان محسوب می شود. فسفات های آلی ترکیباتی هستند که انرژی لازم برای بیشتر واکنش هایی که در سلول های زنده اتفاق می افتند را مهیا می کنند بنابراین خاک های غنی با کودهای فسفاتی رشد گیاهان را بالا می برند. افزایش غلظت فسفات در سطح آب ها همچنین رشد گیاهان آبزی را بالا می برد. اضافات کودهای شیمیایی می توانند باعث تحریک رشد گیاهان در آب های دریاچه ها و آب های جاری بشوند. آب فاضلاب ها که شامل فسفات است می تواند تاثیر یکسانی داشته باشد. دریاچه ها که از مواد مغذی غنی هستند از افزایش سرعت انباشتگی تلف می شوند. وقتی گیاهان آبزی با این شرایط مغزی بودن محیط رشد می کنند پس از مدتی خواهند مرد. حال این گیاهان مرده برای تجزیه اکسیژن حل شده در آب را مصرف می کنند. این مصرف سطح اکسیژن حل شده را کاهش می دهد تا نقطه ای که برای حمایت حیوانات آبزی کافی نیست. برای کاهش تهدید Eutrophication دریاچه بسیاری از مناطق دارند فسفات ها را از پاک کننده ها حذف می کنند. در بعضی از موارد فسفات ها جای خودشان را با کربنات ها عوض می کنند. به عبارت دیگر پاک کنندهای جدید به گونه ای تهیه می شوند که با کلسیم و منیزیم یون های سخت آب را واکنش ندهند.