تتراکلریدکربن

تتراکلریدکربن

دمای ذوب: ۲۲.۹۲- درجه سانتی‌گراد
دمای جوش: ۷۶.۷۲ درجه سانتی‌گراد
چگالی: ۱.۵۸۶۷ گرم بر سانتی متر مکعب
حلال های تتراکلرید کربن: الکل، اتر، کلروفرم، بنزن، نفتا، فرمیک اسید و CS۲
تتراکلرید کربن
 که در صنعت مواد پاک کننده با نام کربن تت، در آتش نشانی با نام هالون-۱۰۴ و در صنایع اچ واک(مجموعه فن آوری‌های مربوط به گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع) با نام رفریجرنت-۱۰ شناخته می شود یک ترکیب آلی بی رنگ با بوی شیرین است و می توان آن را از طریق بویایی در مقادیر کم نیز شناسایی کرد.
مولکول تتراکلرید کربن با فرمول CCl۴ به دلیل هندسه متقارن غیر قطبی است. تتراکلرید کربن حلال خوبی برای حل کردن دیگر ترکیبات غیر قطبی، چربی ها و روغن می باشد. این حلال می تواند ید را نیز در خود حل کند. تتراکلرید کربن تا حدودی فرار است و بخاری با بویی شبیه به بوی تتراکلرواتیلن که مشخصه ی دیگر حلال های کلردار است در فضا منتشر می کند. 
تتراکلرید کربن
 در ابتدا با واکنش کلروفرم با گاز کلر بدست می آمد ولی امروزه این ماده از واکنش گاز متان با کلر تولید می شود. تتراکلرید کربن محصول جانبی دیگر واکنش های کلردار کردن مانند ساخت دی کلرومتان و کلروفرم نیز می باشد. 
تولید تتراکلرید کربن از دهه ی ۱۹۸۰ به دلیل مسائل زیست محیطی و کاهش تقاضا برای گازهای CFC که ازتتراکلرید کربن ساخته می شدند، به طور چشمگیری کاهش یافته است.

خطرات تتراکلریدکربن

تتراکلرید کربن یکی از قوی ترین هپاتو توکسین ها (مواد سمی برای کبد) است و به طور گسترده ای در تحقیقات علمی برای ارزیابی مواد حمایت گر از کبد در مقابل مواد سمی استفاده می شود. 
قرار گرفتن در معرض غلظت بالای تتراکلرید کربن و از جمله بخار آن می تواند بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر بگذارد، کبد و کلیه ها را از بین می برد و قرار گرفتن در معرض طولانی مدت می تواند منجر به کما یا مرگ شود. تماس مزمن با تتراکلرید کربن می تواند باعث آسیب به کبد و کلیه شده و موجب سرطان شود. 
اثرات تتراکلرید کربن بر سلامت انسان و محیط زیست در سال ۲۰۱۲ تحت قوانین REACH توسط فرانسه مورد ارزیابی قرار گرفته است. 
طی تحقیقاتی مشخص شده است که از ترکیب صابون با مایع سفیدکننده غلظت بالایی از تتراکلرید کربن تولید می شود. 
تتراکلرید کربن
 هم عامل سوراخ کننده لایه اوزون و جزو گازهای گلخانه ای به حساب می آید. طول عمر تتراکلرید کربن در جو ۸۵ سال است. در هوا و تحت دمای بالا تتراکلرید کربن به ماده ی سمی فسژن تبدیل می شود. 

کاربرد تتراکلریدکربن

در شیمی آلی تتراکلریدکربن از طریق واکنش اپل به عنوان منبع گاز کلر عمل می کند.
پیش از پروتکول مونترآل مقادیر زیادی از تتراکلریدکربن به منظور تولید گازهای CFC (تترافلوروکربن ها) مانند R-۱۱ و R-۱۲ مصرف می شد ولی این گازها باعث تخریب لایه ی اوزون شده و لذا با محصولات مناسب تر جایگزین شدند. 
تتراکلریدکربن 
در ابتدا یک حلال مشهور در شیمی آلی به شمار می رفت ولی به دلیل اثرات مضر آن برای سلامتی امروزه به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد. 
تتراکلریدکربن 
به منظور اطفای حریق نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این مایع هنگامی که روی آتش ریخته می شود بخار شده و با قطع زنجیره ی واکنش های شیمیایی در حین حریق باعث خاموش شدن آتش می شود. 
تتراکلریدکربن 
به طور وسیعی در خشک شویی نیز به عنوان حلال مورد استفاده قرار می گرفت. 
تتراکلریدکربن 
کاربردی خاص در کلکسیون سازی تمبر دارد و می تواند بدون آسیب رساندن به تمبر واترمارک های روی تمبر را آشکار کند.

راهنمای ایمنی کار با تتراکلریدکربن

راهنمای حفاظت از مجاری تنفسی:
بخار و گرد و غبار مواد شیمیایی ، آلوده و سمی بوده و باعث تحریک دستگاه تنفسی می شوند. لذا حفاظت از دستگاه تنفسی در اینگونه شرایط ضرورت پیدا می کند. از این رو استفاده از ماسک (ماسک ضد اسید) با فیلتری که قابلیت حذف گازهای آلی و معدنی را داشته باشد، الزامی است.
در صورت استنشاق مواد شیمیایی سمی در ابتدا منبع مولد آلودگی را برطرف کرده و فرد را به هوای آزاد ببرید. اگر فرد در تنفس خود دچار اشکال شده بود به وی ماسک اکسیژن وصل کنید و سریعا به پزشک مراجعه فرمایید.
راهنمای کار با مواد سمی:
معمولا مواد را از نظر میزان سمی بودن به سه دسته شامل سمیت بالا، متوسط و پایین تقسیم می کنند. نوع برخورد با ماده از دید ایمنی به سمیت و شکل فیزیکی ماده بستگی دارد.
خطرناک ترین راه ورود ماده ی سمی به بدن، سیستم تنفسی است و لذا باید سیستم های تهویه مناسب راه اندازی شود. در شرایط سمیت متوسط، استفاده از ماسک های معمولی جواب می دهد و وجود سیستم های تهویه …